Érdi Tamás húsvéti koncertje Londonban


A Londoni Magyar Kulturális Központban nagysikerű koncertet adott a fiatal és rendkívül tehetséges Érdi Tamás zongoraművész 2012. április 2-án. Az intézet e különleges húsvéti koncertjét számos magas rangú diplomata és brit zenei szakértő tisztelte meg jelenlétével. A koncert előtt Dr. Pászthy Beata az intézet igazgatója köszöntötte a vendégeket, bemutatta Érdi Tamást, majd koncert utáni fogadásra invitálta a közönséget.
 

Érdi Tamást bemutató beszédét Dr. Pászthy Beata igazgató Szabó Magda soraival nyitotta meg:
 

Én csak írni tudok, de Tamás ujjaival az Isten üzen.


A különleges húsvéti koncerten megjelent a Londoni Magyar Nagykövetség első beosztottja Dr. Vass-Salazar Mária és Pataki Eszter sajtó- és kulturális tanácsos, valamint a svájci nagykövetségről Franziska Heimgartner Trilling kulturális tanácsos. A brit zenei szakértők közül Audrey Ellison az International Artists' Management vezetője és Deniz Gelembe a Trinity Laban Zenei és Táncfőiskola zongora tanszékének vezetője tették tiszteletüket a koncerten. A fiatal generációt a tíz év alatti gyermekek képviselték, akiknek Érdi Tamás a legkiválóbb és legcsodálatosabb példakép lehet zenei tanulmányaik folytatásában.

 A lenyűgöző koncert után, melyen Chopin, Debussy és Liszt művei csendültek fel, a vendégek állófogadáson vehettek részt, és találkozhattak a művésszel miközben finom magyar borokat és pogácsát kóstolhattak.
 


Érdi Tamás


Érdi Tamás már tizenöt éves korában hatalmas sikert aratott a Tavaszi Fesztiválon, ahol Vásáry Tamás vezényletével Mozart A-dúr zongoraversenyét adta elő. 2003-ban jelent meg Schubert szólólemeze, amiért komolyzene-kategóriában Gundel-díjjal jutalmazták, 2004-ben pedig Chopin CD-je látott napvilágot. 2006-ban Bartók és Liszt legkedvesebb műveivel jelentkezett új szólólemezén, majd harmadik kiadásban mindkét Mozart CD-je látott napvilágot. Szólólemezei a Hungaroton gondozásában jelentek meg.


A most 33 éves Tamás Magyarországon szinte minden szimfonikus zenekarral játszott már, 2007-ben Kocsis Zoltán felkérésére Pécsett a Pannon Filharmonikusokkal Chopin zongoraversenyét, Budapesten a Nemzeti Filharmonikusokkal Mozart d-moll zongoraversenyét játszotta.


2008-ban megkapta a 30 év alatti tehetséges fiataloknak járó Junior Prima díjat, ami hazánkban az egyik legnagyobb elismerésnek számít. 2008 decemberében az ENSZ Palotában, New Yorkban ő adott koncertet a Fogyatékosok Nemzetközi Világnapján.


Előadásával 26 különböző országban találkozhattunk eddig, többek között az Egyesült Államokban a Carnegie Hall-ban, Kanadában, Kuwaitban, Libanonban és Szibériában is.
 

Érdi Tamás születése után vesztette el a látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanárai Becht Erika és Kollár Zsuzsa egy speciális módszerrel 'láthatóvá' teszik számára mindazt, ami a kottában található.


Érdi Tamás tehetségéről a legnagyobb művészek is csak elismeréssel szólnak. Kocsis Zoltán így nyilatkozik Érdi Tamásról:
 

„Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek. Úgy hiszem, hogy az játékában bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy talán chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni. Nem véletlen, hogy Chopin igen közel áll hozzá, hiszen a lengyel zeneszerző a pianissimo-piano-mezzoforte közötti dinamikai tartomány minden kétséget kizáróan legérzékenyebb mestere. Nem mintha adott esetben nem lenne jelen drámaiság is az ő zenéjében, de mindenképpen egy olyan új világot, dimenziót nyit meg, amit más nem. Tamás pedig eme sajátosságra hihetetlenül érzékenyen rá tud mutatni."
Kocsis Zoltán, Parlando, 2010. január


Bővebb információ: www.erditamas.hu