Iratkozzon fel hírlevelünkre

Vizsgalehetőségek magyar nyelvből?

GCSE, A-level és ECL vizsgák magyar nyelvből?
Beszámoló a június 9-i MOKKA találkozón elhangzottakról.

A magyar nyelvoktatók 2018. június 9-i MOKKA találkozójának középpontjában az állt, hogy hogyan lehetne közösen fellépni a magyar mint idegen nyelv pozíciójának erősítése érdekében az Egyesült Királyságban, illetve hogy milyen lehetőségeik vannak az országban magyarul tanulóknak a nyelvtudásuk bizonyítására.


MAGYAR NYELVOKTATÁS AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN

Az Egyesült Királyságban magyar nyelvet oktató szervezeteknek, intézményeknek (mivel központi, állami hatáskörben ilyen nem létezik) hagyományosan két csoportja van: a helyi közösségek által szervezett hétvégi magyar iskolák és a felsőoktatási intézmények. Az intézményi kereteken kívül számos magántanár kínál órákat, illetve léteznek nem kifejezetten nyelvoktatási célú, de a magyar kultúrát és hagyományokat őrző egyesületek, közösségek, néptánccsoportok, ahol az érdeklődőknek szintén lehetőségük van magyar nyelvi tudásuk fejlesztésére.

Az általános iskolai korosztályú gyermekeinek igényét a hétvégi magyar iskolák, cserkészet és néptánccsoportok ki tudják szolgálni. A középiskolás generáció számára elérhető lehetőségek azonban jóval korlátozottabbak. Nagy előrelépést jelentene a magyar mint idegen nyelv pozíciójának erősítésében és a fiatalok magyar tanulásának ösztönzése érdekében, ha a középfokú tanulmányaik lezárásakor magyar származási nyelvből is tehetnének a brit állam által elismert A-level és/vagy GCSE vizsgát. Habár korábban, a hetvenes években létezett hasonló vizsga magyar nyelvből, a folyamatosan csökkenő vizsgázószám miatt végül kikerült az akkreditált nyelvek közül és jelenleg nem szerepel az A-level és GCSE vizsgák választható tárgyai között.


A-LEVEL ÉS GCSE

A MOKKA távlati célja annak elérése, hogy a vizsgákat újra bevezessék, és ennek érdekében számos erőfeszítés is történt az utóbbi években. A 2018. júniusi MOKKA workshopon Dr. Tarsoly Eszter, a UCL SSEES oktatója mutatta be, hogy eddig milyen konkrét lépések történtek és reálisan mire lehet számítani az ügyben.
A tárgyak vizsgatárgyként történő akkreditációját az erre szakosodott hatóságok, az ún. Awarding Body-k (többek között: AQA, OCR Qualifications, Asset Languages via OCR, Ofqual, Edexcel, Pearsons Education) valamelyike végzi. Hivatalos érdeklődésünkre, hogy milyen esély van a magyar vizsgák bevezetésére a közeljövőben, a megkeresett akkreditációs szervezetek mindegyikétől elutasító választ kaptunk.

Az akkreditáció legfontosabb feltétele a megfelelő számú vizsgázó garantálása. Ennek minimális száma évente tartósan legalább 5000 fő – amely azonban messze meghaladja a UK-ben élő magyar közösség érettségiző fiataljainak számát. Hangsúlyozták, hogy az akkreditációs folyamat elkezdéséhez mindenekelőtt pontosabb demográfiai adatok és a kereslet felmérése, valamint a rendszer anyagi fedezetének biztosításáról szóló átfogó terv kell, hogy szülessen.

Egyes akkreditációs szervezetek kiemelték, hogy A-level vizsgát csak a GCSE vizsgával párhuzamosan lehet bevezetni – ami így két külön vizsgarendszer kidolgozását igényelné. A vizsgák bevezetésének ügyében sajnos a LWULT (less-widely used, lesser taught, azaz magyarra fordítva „kevésbé széles körben használt, kevésbé tanított") nyelvek képviselőivel, más közösségekkel összefogva sem tudunk nagyobb eredményeket elérni, ugyanis minden vizsgatárgyra külön-külön vonatkoznak a megszabott feltételek.

Ha sikerülne mindezen feltételeknek megfeleltetni a magyar mint idegen nyelv tárgyat, a vizsgaakkreditációs folyamathoz magasan szakképzett és a vizsgáztatásban jártas oktatókból álló két külön bizottság felállítása szükséges – egy, amely az akkreditációs szervezet vizsgarendszere szerint kidolgozza és összeállítja a vizsgaanyagot és egy ettől független bizottság, amely elbírálja és véleményezi azt. Ezt követően a végső döntést arról, hogy a vizsgát bevezetik-e, az akkreditációs szervnek az előző bizottságoktól független képviselője hozza meg.


ECL NYELVVIZSGA

Tekintettel arra, hogy nem valószínű, hogy a közeljövőben a magyar közösség biztosítani tudja az A-level és GCSE vizsgák akkreditációjának megindításához szükséges minimális vizsgázószámot, az ECL vizsgarendszer (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages) az egyetlen olyan UK-ben is elérhető és nemzetközileg akkreditált vizsgarendszer, amely mérni tudja a vizsgázó nyelvi felkészültségét magyar nyelvből.

Az Európai Uniós tagállamok 1992-ben kötelezték el magukat az iránt, hogy kidolgozzanak egy egységes nyelvvizsgarendszert az EU tagállamainak nyelveiből, ennek eredményeként született az ECL vizsgarendszer.

Az Egyesült Királyságban egyedül a Londoni Magyar Kulturális Központ működik olyan Regionális ECL Nyelvvizsgaszervező Központként, ahol magyar nyelvből lehet vizsgát tenni. A Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központjának irányításával működő vizsgáztatás keretein belül évente két alkalommal, júniusban és decemberben A2, B1, B2 és C1 szinteken tehetnek vizsgát a jelentkezők.

Az ECL nyelvvizsgázási lehetőségről és a vizsga akkreditációja érdekében tett lépésekről Knill Márta vizsgáztató tanár tartott előadást.
 

MI A MOKKA?

A MOKKA 2013. februárjában alakult azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen az Egyesült Királyságban magyar mint idegen nyelvet vagy magyar származásnyelvet oktató tanárok számára rendszeres találkozókra, szakmai kapcsolatok építésére, tapasztalataik, ötleteik, nehézségeik, a jól használható tananyagok megosztására, szakmai továbbképzések szervezésére, közös projektek kidolgozására, továbbá közös fellépésre a magyar mint idegen nyelv népszerűsítése érdekében az Egyesült Királyságban.
Érdeklődésével keresse Tornyosi Nórát, az LMKK irodavezetőjét a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen.


Az előadások anyagai és a témával kapcsolatos további részletek a csatolt dokumentumokban olvashatók.

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
23
Május
H K Sz Cs P Szo V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események