Iratkozzon fel hírlevelünkre

Szabó Magda: Katalin Street | Bemutató

2019. február 20. szerda, 19 óra
Londoni Magyar Kulturális Központ
10 Maiden Lane, London WC2E 7NA


KÖNYVBEMUTATÓ

 

Hungarian Lit Night: Katalin utca
Szabó Magda regényének angol nyelvű bemutatója
Bemutatja: Len Rix, a regény fordítója és Tibor Fischer, író

A Katalin utca egyszerre valóság, egyszerre jelkép -állítja művéről az írőnó. Egy csendes budai utca, ahonnan a Dunára látni. Itt él három szomszédos házban három baráti család: a fogorvosék lányukkal, Henriettel, az özvegy őrnagy házvezetőnőjével és fiával, Bálinttal, és a kiváló tanár feleségével meg két lányával, Irénnel és Blankával. A gyerekek nem csak játszótársak, bonyolult és ellentmondásos szálak fűzik össze őket.
Mint jelkép, a Katalin utca az ártatlan és romlatlan gyermekkor, a bűntelen ifjúság szimbóluma. Ezt az idilli világot rombolja szét a történelem, a Horthy-korszak, majd a háború durva valósága, amelyben elsüllyed ház, utca, ország, minden nemes emberi érzés, még a szerelem is.
Akik mindezt túlélik, azok is kiűzetnek a Paradicsomból, mert vétkeztek, mert nem álltak ellen a Gonosznak. Már csak álmaikban térhetnek vissza a Katalin utcába, mert nem volt bátorságuk megtenni azt, amit meg kellett volna tenniük. A Katalin utcában már csak az élők közé vissza-visszalátogató halottak vannak otthon, akik emlékeikből újraépítik a múltat, de boldogok ők sem lehetnek, hiszen nincs átjárás az élők és a holtak világa között.

Szabó Magda Katalin utca című művének angol nyelvű fordításáért a brit fordító Len Rix Pen America Literary Award Fordítói Díját vehetett át. A 2017-ben kiadott fordítást a zsűri kivételesen jónak ítélte. Mint írják, az élvezetes fordítás Szabó Magda mély emberismeretéről is szól, s ez egyértelműen Len Rix érdeme.

A rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Kérjük, a  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címen regisztráljon.

A legújabb információkért kövesse Facebook eseményünket is.

 

 

ESEMÉNYNAPTÁR


2019
19
Március
H K Sz Cs P Szo V
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

KIEMELT ESEMÉNYEK

Nincsenek események